Agris.cz - agrární portál

Letadla roznesou po okrese vakcíny

20. 3. 2002 | Děčínský deník

Plošné letecké kladení vakcíny proti vzteklině plánují na Děčínsku odborníci na začátek dubna. Letecký rozhoz kapslí je určený k orální vakcinaci lišek. Ty jsou totiž přírodním zdrojem vztekliny v republice.

Vakcinovat se bude i přesto, že na Děčínsku vzteklina téměř vymizela. "Oproti roku 2000, kdy jsme zaznamenali dvanáct lišek, tři jezevce a jednoho psa nemocného vzteklinou, byl loni výskyt skutečně minimální. Vzteklinu jsme zjistili u jediné kočky," řekl vrchní inspektor pro epizoologii českolipské veterinární správy Eduard Pelikán. Dodal, že letos se v okrese Děčín zatím žádný případ vztekliny neobjevil.

Virus vztekliny se přenáší při kontaktu se slinou nebo nervovou tkání nemocného zvířete. Vzteklina je smrtelná nemoc nejen pro zvířata. V republice však od poloviny minulého století nikdo na vzteklinu nezemřel. Naopak v zemích v Přední Asii není úmrtí lidí nakažených vzteklinou ničím neobvyklým.


Zdroj: Děčínský deník, 20. 3. 2002





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.05.2024 20:48