Agris.cz - agrární portál

Na záchranu vápnem čeká ještě šest set hektarů kyselé půdy

13. 3. 2002 | Deník Chomutovska

O průběhu melioračních prací na půdě s lesním porostem v majetku Jirkova se seznámili tamní radní. Práce by měly pokračovat v letošním i příštím roce.

Meliorace, tedy opatření k lepšímu využití půdy, probíhají celoplošně a jsou hrazeny z prostředků ministerstva životního prostředí a programu Phare. "Jde o známé problémy s nežádoucím zatížením půdy kyselostí z exhalací," vysvětlil místostarosta Jiří Leitner s tím, že nejúčinnější se zatím ukázalo vápnění. "Za poslední dva roky proběhla meliorace na devíti stech čtyřiceti hektarech naší půdy, na další dva roky jí pak zbývá zvápnit ještě šest set hektarů. Zhruba polovina by měla být hotova ještě letos."

Na vápnění se podílejí Lesy České republiky společně s městy a velkými vlastníky. "Je realizováno letecky, na nových výsadbách je ale vápno rozhazováno i ručně," dodal k tomu na závěr Leitner.


Zdroj: Deník Chomutovska, 13. 3. 2002





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 07:57