Agris.cz - agrární portál

Zvěř potřebuje na jaře hlavně sůl

13. 3. 2002 | Zlínské noviny

Protože v našich honitbách, revírech solné prameny nemáme, m usí myslivci poskytovat sůl zvěři uměle. Ta se podává v různých formách a složení, počínaje kuchyňskou solí až po různé, v poslední době medicinální prostředky.

" Zvěř potřebuje sůl v průběhu celého roku, ale hlavně na jaře. Její přítomnost v potravě zvyšuje chuť k jídlu, po vzbuzuje trávení, zlepšuje výměnu látek a tím zdraví a odolnost," říká myslivec Lubomír Novotný.

Zvěř disponuje důležitou schopností, ber e si jen tolik soli, kolik potřebuje. Sama tedy instinktivně pozná množství, které jí stačí, a v dávkování si rozhodně nebere příklad z člověka. Je všeobecně známé, že spárkatá zvěř navštěvuje slaniska velmi ráda a sůl v každé formě intenzivně bere. " Zásobování slanisek je jednou z činností myslivců v tomto období," přiznal Novotný.


Zdroj: Zlínské noviny, 13. 3. 2002





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 10:16