Agris.cz - agrární portál

Nové plodiny farmáře lákají

18. 2. 2002 | Hospodářské noviny

Pěstování geneticky upravených rostlin může prospět životnímu prostředí.

Geneticky modifikované rostliny snižují náklady farmářů. Vedle toho však mohou omezit i příliv chemických látek do přírody.

Farmáři, kteří využívají upravené odrůdy, totiž nemusí tolikrát ošetřovat porosty proti škůdcům. Rostliny jsou vůči nim právě díky genové úpravě odolnější.

Světové zemědělské koncerny vydávají na genetiku miliardy dolarů. Luboš Grepl, zastupující ve střední Evropě světovou jedničku v oboru upravených osiv - firmu Monsanto - tvrdí, že vývoj nového typu plodiny stojí průměrně sto miliónů dolarů. Výzkum trvá nejméně pět let. Grepl nezastírá, že firma by obrovské náklady ráda získala zpět na nových trzích. "Chceme se prosazovat i v Evropě," tvrdí.

Upravené plodiny lákají i farmáře. Podle tajemníka Agrární komory Jana Záhorky bude jejich expanze úspěšná. "Je to jen otázkou času. Ale pokud nezachytíme trend, ztratíme pozici na světových trzích," míní. "Odmítat pokrok by bylo chybou," říká předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský. Je však třeba nové metody důsledně hlídat - především to, zda jsou zdravotně bezpečné, dodává.


Zdroj: Hospodářské noviny, 18. 2. 2002





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 21:18