Kvalita kozího mléka - obsah mléčných složek, výtěžnost při výrobě sýrů
20. 5. 1999 | Odborné konference
Alena Ježková, Karla Sheinherrová, Hedvika Dragounová, Ladislav Štolc
Katedra chovu skotu a mlékařství, AF, ČZU Praha
Složení kozího mléka a jeho nezávadnost ovlivňuje jeho chuť a zpracovatelnost. Známé jsou pozitivní účinky kozího mléka na lidský organismus. Zvláště významné je využití kozího mléka ve výživě dětí, které jsou alergické na kravské mléko, byly potvrzeny i jeho protirakovinné účinky u dospělé populace a při léčbě zažívacích potíží. Proto by kozí mléko se mělo stát pravidelnou součástí výživy populace.
Zvyšující se požadavky na kvalitu potravin nejen ve světě, ale i u nás se samozřejmě týkají i kvality kozího mléka.
Součástí výzkumných úkolů katedry je i hodnocení kvality kozího mléka a sýrů. Byly hodnoceny kvalitativní ukazatele mléka (obsah mléčných složek) a výsledky výtěžnosti při laboratorní výrobě některých druhů kozího sýry. Sledování byla prováděna na farmě Březí v chovu koz plemene bílá krátkosrstá.
Získané výsledky uvádí následující tabulky:
Tabulka 1: Mléčná užitkovost a průměrný obsah mléčných složek
Ukazatel | n | x | s2 | s | min. | max. |
mléko (kg) | 435 | 1,47 | 0,32 | 0,57 | 0,4 | 3,6 |
tuk (%) | 435 | 3,59 | 0,71 | 0,84 | 1,27 | 6,57 |
bílkoviny (%) | 435 | 3,01 | 0,35 | 0,60 | 1,88 | 4,96 |
laktóza (%) | 435 | 4,33 | 0,19 | 0,44 | 1,48 | 7,63 |
tuk (kg) | 435 | 2,09 | 1,24 | 1,11 | 0,42 | 8,94 |
bílkoviny (kg) | 435 | 1,72 | 0,75 | 0,87 | 0,35 | 9,31 |
laktóza (kg) | 435 | 2,50 | 1,43 | 1,19 | 0,5 | 8,84 |
mléko za laktaci (kg) | 94 | 237,67 | 3,27 | 1,81 | 206,4 | 451,2 |
Tabulka 2: Kvalita mléka a výtěžnost sýra
Druh sýra | Obsah | Složení mléka | 1 | 2 | ||||||
- | sušina(%) | TVS (%) | tuk (%) | tuk (%) | bílk.(%) | lakt.(%) | TPS | - | - | |
čerstvý | 27,59 | 39,87 | 11 | 3,93 | 3,42 | 3,71 | 7,73 | 2,25 | 4,44 | |
čerstvý | 36,64 | 43,67 | 16 | 3,75 | 2,42 | 4,76 | 7,76 | 1,74 | 5,75 | |
Cottage | 26,14 | 57,38 | 15 | 3,82 | 2,53 | 4,78 | 7,71 | 1,25 | 8,00 | |
Hermelín | 41,99 | 61,91 | 26 | 3,95 | 2,50 | 4,82 | 7,90 | 1,45 | 6,90 | |
Hermelín | 49,57 | 50,43 | 25 | 4,06 | 2,56 | 4,64 | 7,80 | 1,48 | 6,76 |
1 - výtěžnost (kg) sýra z 10 l mléka
2 - spotřeba (l ) mléka na 1 kg sýra
Tabulka 3: Vliv fáze laktace na nádoj a obsah mléčných složek (průměr)
Měsíc laktace | n | nádoj (kg) | tuk (%) | bílkoviny (%) | laktóza (%) |
1 | 81 | 1,67 | 3,67 | 2,77 | 4,51 |
2 | 65 | 1,50 | 3,66 | 2,89 | 4,43 |
3 | 73 | 1,68 | 3,70 | 2,80 | 4,39 |
4 | 53 | 1,62 | 3,54 | 2,88 | 4,34 |
5 | 65 | 1,44 | 3,20 | 3,00 | 4,31 |
6 | 45 | 1,26 | 3,77 | 3,22 | 4,20 |
7 | 41 | 0,93 | 3,82 | 3,37 | 4,08 |
8 | 12 | 0,88 | 3,68 | 3,43 | 4,04 |
Kvalita čerstvého kozího mléka na sledované farmě odpovídá stanoveným normám. Při výrobě kozího sýra v laboratoři byly dodrženy všechny hygienické normy. Bylo provedeno senzorické hodnocení výrobků a byla zjištěna jejich velmi dobrá kvalita. Na farmě Březí, na které byl chov koz nově založen je nutné dodržovat pravidla správné ošetřovatelské péče a hygienické normy při dojení a zpracování mléka. Při splnění uvedených předpokladů je možné dosáhnout velmi dobrých výsledků užitkovosti a ekonomiky, a tím i rentability chovu koz na uvedené farmě.
Zdroj: Odborné konference, 20. 5. 1999
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 20:17