Agris.cz - agrární portál

Čeští sedláci jsou pro Evropu chudším příbuzným

1. 2. 2002 | Denik.cz

Rozhodnutí Evropské komise co nejvíc přiškrtit tok peněz ke kandidátským zemím připomíná pozvání na večírek. Bohatý Frank zve svého nepříliš dobře situovaného bratra Kevina na večeři, jejíž menu se skládá z brambůrek, burských oříšků a obložené mísy s turistickým salámem, eidamem a houbami na kyselo. Připije se vínem druhořadé jakosti a podává se káva značky Standard. Zatímco Frank kypí výřečností, v Kevinovi to vře jako v papiňáku a cedí skrz zuby poděkování za skvělou hostinu.

Pozvání Východo a Středoevropanů do rodiny bohatých a lépe situovaných Západoevropanů začíná trpět pachutí strachu bohatých z případné povinnosti dělit se o své příjmy s někým nevítaným, kdo bude jen natahovat dlaň. Západoevropští farmáři totiž dotace bytostně potřebují. Ustrnuli v zaběhané malovýrobě, která si nutně žádá z roku na rok rostoucí podporu.

Pro industriální společnost s digitálními prvky průmyslové výroby v dalších oborech dosud nebylo žádným problémem vydávat pouhé procento svého hrubého národního produktu na podporu farmářů. Je to pakatel ve srovnání s mnoha dalšími aktivitami. Unie si tak po léta hýčkala malé rodinné farmy, které jsou sice oázou pohody, dobrého vztahu člověka k přírodě, ale i jakousi vzpomínkou na život začátku minulého století.

Do reality třetího tisíciletí ji tvrdě a bez diskusí staví dravost amerických a australských dovozců potravin vyrobených na průmyslových farmách s vysokou produktivitou. Jim malí sedláci nedokáží konkurovat, a proto Německo jako první západoevropský stát pracuje na novém agrárním programu. Jeho základem mají být velké koncentrované celky, farmy o stovkách hektarů, s průmyslovou výrobou potravin.

Tato vnitřní přestavba agrární politiky Evropské unie spolkne velké peníze a není skutečně zájem těch, kteří se sami dostávají do problémů, dělit s příchozími. A tak bohatý Frank stojí před otázkou. Jak nezchudnout při soužití s nepříliš zazobaným bratrem. Vnitřně cítí, že vzdát se ho nemůže. Chce se totiž pustit do křížku s ještě bohatším Bilem a košili bližší kabátu, tedy bratra, potřebuje.


Zdroj: Denik.cz, 1. 2. 2002





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 03:47