Agris.cz - agrární portál

Belgická kuřata obsahovala látky nebezpečné pro člověka

28. 1. 2002 | Hospodářské noviny

Belgie dočasně uzavřela 19 kuřecích farem poté, co bylo zjištěno, že krmivo, které používají, obsahuje přibližně dvojnásobek polychlorovaných bifenylů (PCB), než je povolené maximum.

Dnes byla většina z nich znovu otevřena, ale pět - na severu a na západě země - zůstává nadále mimo provoz. Úřady nicméně tvrdí, že spotřebitelům kuřecího masa nehrozí žádné nebezpečí.

Ochránci životního prostředí ale vládě vyčítají, že veřejnost byla informována příliš pozdě. První krmivo s vysokým obsahem PCB bylo zjištěno už 18. ledna, ale zpráva o tom byla publikována až tento pátek.

Většina kuřat z těchto farem byla stažena z trhu, ale několik tisíc se jich ke spotřebitelům dostalo. Inkriminované krmivo pochází z továrny v západobelgickém městě Roulers.

Tento skandál Belgičany otřásl. Jedná se totiž již o několikátý případ. Poslední přestupek byl zjištěn loni, což vedlo ke zhroucení trhu s drůbeží. Situace byla o to vážnější, že již předtím bylo z prodeje téměř vyřazeno hovězí maso nejdříve kvůli podezření z nákazy slintavkou a kulhavkou a později i kvůli nemoci šílených krav.

Vláda tehdy přijala přísnější veterinární normy, které měly ochránit aspoň kupce drůbeže.


Zdroj: Hospodářské noviny, 28. 1. 2002





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 01:33