Agris.cz - agrární portál

V následujících týdnech porostou ceny brambor a hovězího

23. 1. 2002 | ČTK

VÚZE: V následujících týdnech porostou ceny brambor a hovězího

V příštích pěti týdnech stoupnou podle prognózy Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky (VÚZE) ceny brambor a hovězího. "Hovězí se odrazilo ode dna," řekl František Vaníček z VÚZE s tím, že spotřebitelé by měli v únoru průměrně zaplatit podle druhu masa o dvě až pět korun za kilogram více než v listopadu. Cena zemědělských výrobců brambor, kterých je nyní na trhu relativní nedostatek, by se podle VÚZE mohla ustálit až na sedmi Kč za kilogram proti 5,50 Kč z počátku ledna. Loňská produkce brambor meziročně poklesla o 21,5 procenta na 1,159 miliónu tun. Zemědělci totiž po nadúrodě v roce 2000 a propadu cen loni snížili osevní plochy z 69 na 54 tisíc hektarů. Pěstitelský rok navíc provázelo nepříznivé počasí. Potřeba brambor k sadbě činí asi 210 tisíc tun, 138 tisíc tun je třeba na výrobu škrobu, zhruba 780 tisíc tun pro lidskou spotřebu a asi 230 tisíc tun představuje krmný odpad a ztráty. V bilanci brambor tak vzniká nedostatek kolem 200 tisíc tun. To se již projevuje na trhu, kde podle odhadu ministerstva zemědělství spotřebitelské ceny brambor v lednu vzrostly na 18 až 20 korun za kilogram. VÚZE soudí, že ceny mohou ještě stoupnout, ale zvýšení je limitováno spotřebitelským zájmem a možným přechodem konzumentů na bramborové výrobky. U hovězího nastalo oživení poptávky po propadu, který loni způsobila aféra kolem tzv. nemoci šílených krav (BSE). Loňskou spotřebu VÚZE odhaduje kolem deseti kilogramů na obyvatele s tím, že by se postupně mohla zvýšit na téměř 12 kilogramů. Úrovně 27 kilogramů z roku 1989 ale nedosáhne. Stabilní vývoj spotřebitelských cen se v období ledna a února očekává u vepřového a kuřat, která by měla mírně zlevnit. Výrazné změny VÚZE nepředpokládá ani u mléka, másla a chleba. Cenová stabilita u cukru vyplývá podle Vaníčka z regulace výroby tržním pořádkem.


Zdroj: ČTK, 23. 1. 2002





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 02:28