Agris.cz - agrární portál

Traktory budou v Čáslavi

4. 1. 2002 | Střední Čechy

Muzeum zemědělské techniky si vybralo pro své expozice haly na okraji města, které před časem opustila armáda. Město tak získá potřebné lákadlo pro turisty.

Pracovníci Národního zemědělského muzea vybudují v Čáslavi na Kutnohorsku expozici zemědělské techniky.

"Pracujeme na smlouvě o bezúplatném převodu objektů. Dohodu komplikuje částečně chybějící pozemková dokumentace. V letošním roce bychom už chtěli sbírky a expozici přestěhovat. Rozhodne, zda budeme mít dostatek finančních prostředků, současně rekonstruujeme budovu muzea v Praze." uvedl ředitel Národního zemědělského muzea Antonín Hájek. Zemědělskou techniku přestěhují do Čáslavi ze Zdechovic na Pardubicku, kde ji v bývalém garážovém dvoře ruské armády vystavovali od roku 1991. Před tím měli exponáty uskladněné po stodolách v okolí.

"Objekt ve Zdechovicích patří obci, musíme platit nájem, tři čtvrtě milionu korun, haly jsou v nevyhovujícím technickém stavu. Navíc exponátů přibývá a myje už nemáme kde vystavovat, místa je málo. Z dlouhodobějšího hlediska nám ve Zdechovicích chybí perspektiva," dodal

Antonín Hájek. Expozici tvoří zemědělská technika devatenáctého a dvacátého století, její součástí je největší tuzemská sbírka traktorů.

"V Čáslavi budeme mít více místa, haly jsou ve srovnání s těmi ve Zdechovicích v lepším stavu. Lokalita je i více na očích turistům, Zdechovice na Pardubicku ležely mimo turistické trasy," poznamenal Antonín Hájek. Ročně expozici ve Zdechovicích navštívilo pět tisíc návštěvníků.

"Pokud budou expozici dobře propagovat, tak z toho budeme mít přínos v podobě zvýšeného turistického ruchu. V Čáslavi mohou návštěvníci zajít zatím

jen do městského muzea, výstavní síně a galerie a Žižkovy síně na městském úřadě, "upozornila Pavla Sedimajerová z čáslavského městského informačního střediska.

Národní zemědělské muzeum vystavuje v České republice na čtyřech místech. V Praze, kde organizace sídlí, mají potravinářskou expozici. Na zámku v Kačině u Kutné Hory expozici věnovanou venkovskému životnímu stylu, urbanistice a řemeslům. Expozice myslivosti, rybářství a lesnictví mají na zámku Ohrada v jižních Čechách a ve Valticích na Moravě expozici věnovanou zahradnickým oborům.


Zdroj: Střední Čechy, 4. 1. 2002





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 08:01