Agris.cz - agrární portál

Veřejnost zmenšení parku nechce

8. 10. 2001 | Listy Prachaticka

Většina lidí si nepřeje odtržení nejcennějších území z Národního parku Šumava (NPŠ). Vyplývá to z průzkumu, který pro ekologické Hnutí Duha zpracovalo Centrum pro výzkum veřejného mínění. Podle šetření 77 procent občanů nesouhlasí s podstatným zmenšením NPŠ a odtržením cenných lokalit. Podporuje jej pouhých sedm procent. S kácením stromů napadených kůrovcem v pralesovitých zbytcích NPŠ nesouhlasí 38 procent a souhlasí 30 procent respondentů.

"Průzkum ukázal, že drtivá většina české veřejnosti se zmenšením národního parku na Šumavě rozhodně nesouhlasí. Zajímavé také je, že v několikaletém sporu o kácení kůrovcem napadených stromů v nejcennějších šumavských pralesích rovněž převažují ti, kteří požadují nekácet. Poslanci by měli konečně vzít názor veřejnosti vážně. Nový zákon (Poslanecká sněmovna jej ve druhém čtení začne projednávat v říjnu) by měl zajistit kvalitní ochranu šumavské přírody i prosperitu horských obcí," soudí vedoucí Programu Lesy Hnutí Duha Jaromír Bláha.


Zdroj: Listy Prachaticka, 8. 10. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 23:47