Agris.cz - agrární portál

Co říkáte mysliveckému zákonu?

26. 9. 2001 | Silvarium

Poslanecká sněmovna schválila návrh mysliveckého zákona, který vyvolal řadu diskuzí. Na jedné straně skupina kolem poslance Jaroslava Palase (ČSSD), jejíž představa nakonec "zvítězila", prosazovala větší práva myslivců ve vztahu k pozemkům. Opoziční návrh, za kterým stál poslanec Miroslav Kučera (ODS), stavěl do popředí především nedotknutelnost vlastnictví pozemků. Včera jsme zaznamenali několik ohlasů.

Pavel Průša, jednatel okresního mysliveckého spolku: "Ještě jsem celý návrh neviděl, takže se k němu mohu těžko vyjadřovat, protože byla celá řada pozměňovacích návrhů a nemohu mluvit o něčem, co neznám. Jsem však rozčarovaný z toho, jak se to prezentuje v médiích. Copak vyháníme z lesa houbaře? To se nikdy nedělo a akorát se tak rozeštvávají lidé . . ."

Jan Láník, Myslivecké sdružení Stražov Budíškovice: "Bylo načase, aby se pro přírodu něco udělalo. Ještě však musí projít senátem a schválit ho prezident. Hájíme práva myslivosti, zájmy zvěře a potažmo i státu. Přece nikdo lidem nezakazuje třeba chodit na houby. I když se postřelená zvěř dostane na zahradu, nikdo si nedovolí bez souhlasu vlastníka tam vniknout. To se nezmění. Ctíme zákon a byli bychom rádi, kdyby lidé nedělali v lese nepořádek. Jen se na to poukazuje, ale uklidit to musíme my."

Jaroslav Filsak, Myslivecké sdružení Komora Člunek: "Je důležité, že se vůbec nový zákon vytvořil. Měl by podpořit myslivce, aby se nezvyšovaly neúměrně nájmy za honitby, na což by měli pouze bohatí. Protože příští rok budou končit desetileté pronájmy honiteb a budou se uzavírat nové smlouvy a je potřeba, aby bylo v zákoně, že nájem se odvíjí od 'výtěžnosti' honitby. Nejde o to, aby se právo myslivosti vykonávalo na úkor vlastnických vztahů. Protinávrh by však mohl znamenat konec myslivosti."


Zdroj: Silvarium, 26. 9. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 16:49