Agris.cz - agrární portál

Ceny placené chovatelům skotu nepokrývají ani 70 pct nákladů

20. 8. 2001 | ČTK

AK: Ceny placené chovatelům skotu nepokrývají ani 70 pct nákladů

Ceny, za které v současnosti chovatelé prodávají skot zpracovatelům, nepokrývají ani 70

procent jejich nákladů. Shodla se na tom Komise pro chov skotu Agrární komory ČR. Ceny zemědělských výrobců hovězího masa se letos kvůli poklesu odbytu propadly ve dvou vlnách. První byla reakcí na rozšíření tzv. nemoci šílených krav (BSE) v západní Evropě. Po té srazilo stoupající ceny objevení nemoci v ČR.

Tajemník AK Jan Záhorka k tomu uvedl, že cena jatečných býků nyní mírně stoupla na 32 až 33 Kč za kilogram. Na podzim loňského roku však činila zhruba 42 Kč za kilogram. Cena krav se podle něj pohybuje kolem 20 korun za kilogram, zatímco loni na podzim to bylo zhruba 30 korun za kilogram.

Za jeden z hlavních cílů chovatelé považují obnovení důvěry spotřebitelů k hovězímu masu. Pro jeho naplnění je podle nich nutné zvýšení kvality dodávaného masa.

Komise proto navrhuje vyřadit z potravinového řetězce maso z nutných porážek skotu a maso z krav po porážce rozdělit podle věku, označit podle chovatele a označení zachovat až po

předložení spotřebiteli.

Ministerstvo zemědělství již vypracovalo vyhlášku, která mimo jiné stanovuje podmínky identifikace hovězího masa. Norma by měla vstoupit v platnost od září.

V ČR se projevuje dlouhodobý trend poklesu spotřeby hovězího již od roku 1991. Tehdy obyvatel ČR zkonzumoval v průměru 22,4 kilogramu hovězího ročně, zatímco loni to bylo již jen 12,3 kilogramu.

První a dosud jediný případ BSE v ČR potvrdil Státní veterinární ústav v Jihlavě 8. června. Dobytče, které porazil masokombinát Kostelecké uzeniny 4. června, pocházelo z chovu

zemědělského družstva v Dušejově.


Zdroj: ČTK, 20. 8. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 17:00