Agris.cz - agrární portál

Ve Veselí nad Moravou začala výstava věnovaná CHKO Bílé Karpaty

16. 7. 2001 | ČTK

Při příležitosti loňských oslav 20. výročí vzniku Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Bílé Karpaty začala dnes v muzeu ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku výstava věnovaná této přírodní lokalitě. Její návštěvníci se tak mohou seznámit s historií tohoto území, vzácnými druhy zvířat a rostlin, které zde žijí, a prostřednictvím fotografií mohou navštívit i dosud neznámé kouty této oblasti, řekl ČTK jeden z organizátorů výstavy Vít Trachtulec.

Výstavu tvoří asi 40 panelů s fotografiemi, obrázky a dokumenty o vzniku CHKO. Je zde k vidění i 30 preparovaných savců a ptáků žijících v Bílých Karpatech.

Značný prostor je v expozici věnován zdejší horské květeně, která vyniká bohatým druhovým zastoupením vstavačovitých rostlin, příbuzných tropických orchidejí. K vidění jsou i vypreparované na herbářových arších. V části věnované obyvatelům luk, lesů a vod nechybí pasáž o chráněných a ohrožených druzích.

Výstava potrvá do 29. září. Autoři na ní prezentují také projekty, za které CHKO Bílé Karpaty zařadila Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu (UNESCO) mezi své biosférické rezervace. Obrázky a texty dále přibližují složitou údržbu chráněných území, sběr semen rostlin a záchranu místních odrůd ovocných dřevin.

CHKO Bílé Karpaty vznikla v roce 1980 na území o rozloze 715 kilometrů čtverečních. Nejcennější lokality jsou vyhlašovány jako rezervace. Těch je zde více než padesát. V minulosti se zde vyskytovalo 42 druhů orchidejí; dnes je pět z nich řazeno k nezvěstným.

Vladimír Klepáč


Zdroj: ČTK, 16. 7. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.05.2024 15:04