Agris.cz - agrární portál

Ceny výrobků papírenského průmyslu loni vzrostly o 13,3 pct

16. 7. 2001 | ČTK

O 13,3 procenta se loni v porovnání s předchozím rokem zvýšily ceny výrobků, které

produkuje domácí průmysl papíru a celulózy. Vyplývá to z materiálu ministerstva průmyslu a obchodu, který má ČTK k dispozici.

Již v roce 1999 začaly podle MPO stoupat ceny vstupních surovin, zejména buničiny. Zvýšení cen zaznamenal i sběrový papír, což se již v letních měsících roku projevilo zdražením natíraných i nenatíraných papírů a kartónů. Cenovému růstu napomáhala živá poptávka v roce 1999 a dobré vytížení papírenských kapacit. Tento trend úspěšně pokračoval i v roce 2000, uvádí resort s tím, že ceny papírů kopírovaly trendy cen buničin se zpožděním dvou až tří měsíců.

V předchozím období přinesl rok 1995 konjunkturu, kterou podle MPO poměrně neočekávaně hned v následujícím roce vystřídal meziroční pokles cen přes 12 procent. V roce 1997 následovalo mírné oživení zejména cen buničiny. Očekávání, že jde o obrat ke konjunktuře, se však nesplnilo, konstatuje ministerstvo. Vývoj cen buničiny v roce 1999 byl proto posuzován velice střízlivě a teprve koncem roku se podle resortu ukázalo, že nastupuje

příznivé období. Tento závěr potvrdil loňský vývoj.

Ačkoli je nyní poptávka po buničině a papíru vysoká, zásoby ve skladech postupně klesají a dodávky jsou u většiny výrobků stabilní, trpí odvětví i celosvětově velkými strukturálními

problémy, soudí MPO. Jedním z nejdůležitějších je podle něj značná roztříštěnost, která se projevuje v tom, že pět největších světových výrobců má dohromady pouze 15procentní podíl na světovém trhu. Důsledkem přetrvávající roztříštěnosti v procesu globalizace je pak zvyšování nákladovosti, uzavírá resort.


Zdroj: ČTK, 16. 7. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 10.06.2024 13:55