Španělé uznali závadnost oleje
11. 7. 2001 | Zemské noviny
Se závěrem České zemědělské a potravinářské inspekce, která ve španělském olivovém oleji objevila nadlimitní obsah karcinogenních polyaromatických uhlovodíků, souhlasí po několikatýdenních tahanicích i úřady v Madridu. Na pondělním jednání s ústředním ředitelem inspekce Jakubem Šebestou v Brně to prohlásil španělský velvyslanec v České republice Santiago Cabanas Ansorena. "Státní orgány Španělska budou garantovat zákaz exportu tohoto druhu olivového produktu nejen do České republiky, ale i do ostatních zemí ," řekl velvyslanec. N a základě zjištění českých inspektorů provedla kompetentní španělská místa sérii laboratorních analýz, jejichž výsledky rozhodly o stažení nekvalitního výrobku ze španělských obchodů a o zákazu jeho výroby. Jde o levný olej vyráběný z výlisků oliv s označením Aceite de Oru jo de Oliva. Na rozdíl od kvalitního čistého nerafinovaného olivového oleje označeného jako Aceite do Oliva Virgen je vyráběn z olivových výlisků technologií lisování při vysokých teplotách, při níž se mohou uvolňovat karcinogenní polyaromatické uhlovodíky. "Kontaminované oleje, stažené z české distribuční sítě, budou podle sdělení zástupců dovozců a výrobců převezeny do Španělska," uvedla tisková mluvčí inspekce Daniela Kolejková.
Zdroj: Zemské noviny, 11. 7. 2001
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 21:16
