Agris.cz - agrární portál

Antibakteriální účinky enzymu xylanázy u kuřat

28. 6. 2001 | ÚZPI

Britští výzkumníci z univerzity v Bristolu zjistili, že chemická látka, která způsobuje, aby kuřata rostla více a rychleji, také potlačuje bakterie, které se stávají hlavní příčinou intoxikace potravin. Zjistili, že enzym zvaný xylanáza může dramaticky omezovat počet bakterií rodu Campylobacter jejuni ve střevě kuřat. Téměř všechna kuřata v sobě mají tuto bakterii, aniž by onemocněla, avšak ta může přejít do lidí z masa, které není řádně tepelně upraveno. V Británii a Spojených státech je jednou z mnoha příčin intoxikace potravin drůbež infikovaná Campylobacterem. Výzkumníci krmili kuřata infikovaná Campylobacterem pšenicí s obsahem 0,1 % xylanázy a po měsíci zjistili, že počet mikroorganizmů v kuřatech klesl až o 99 %. Enzym způsobuje, že slizniční výstelka žaludku je tenčí a méně viskózní a tím umožňuje živinám účinnější absorbci a ptákům rychlejší růst. Výzkumníci předpokládají, že když výstelka získá tyto vlastnosti, budou mikroorganizmy z trávicího systému kuřat rychleji vypuzeny.

World Poultry, 17, 2001, č.5, s.6 (Vo)


Zdroj: ÚZPI, 28. 6. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 04:07