Infekční onemocnění z potravin v ČR
11. 6. 2001 | ÚZPI
Alimentární nákazy a intoxikace jsou v ČR i ve světě závažným zdravotním i ekonomickým problémem.Tuto skutečnost dokazuje stále vysoká nemocnost na salmonelózu, dvojnásobný vzestup gastroenteritíd bakteriálního původu a výskyt hepatitidy typu A. Významnou roli hraje nárůst rezistentních kmenů bakterií, např. multirezistentní kmen Salmonella typhimurium DT 104 a další. V r. 1999 byl počet nákaz/onemocnění připadajících na 100 tis. obyvatel v ČR: Salmonella sp. - 386, Campylobacter sp. - 374, Shigella sp. - 5,9, E. coli O 157/H:7 - 0,94, Yersinia enterocolitica - 0,49, Listeria monocytogenes - 0,34. Salmonelóza je stále nejrozšířenější alimentární infekcí. V r. 1991 zemřelo v ČR celkem 11 postižených osob. Hlavním etiologickým agens zůstala i v r. 1999 Salmonella enteritidis. Její vysoký podíl na etiologii salmonelóz (95,3 %) se udržuje na stabilní úrovni. V zahraničí (Německo, Rakousko, Francie, V. Británie, Kanada a USA) vzrůstá podíl S. typhimurium DT 104, který je rezistentní na řadu antibiotik (ampicilin, chloramfenikol, streptomycin, sulfonamidy, tetracyklin) a současně klesá podíl S. enteritidis. V ČR není role S. typhimurium DT 104
prozatím alarmující (podíl 2,9 % ve stolici postižených osob).
Zdroj: ÚZPI, 11. 6. 2001
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.12.2025 14:24
