Chřest - lahůdková zelenina
5. 6. 2001 | ÚZPI
Chřest je lahůdková zelenina nazývaná královnou mezi zeleninami. Na trh se dodává převážně jako chřest bílý (bělený), v některých zemích je však oblíbený i chřest zelený. Bílý chřest jsou výhonky, které při pěstování nepřišly do styku se světlem. Jsou jemnější chuti než výhonky chřestu zeleného, který však obsahuje více vitamínů.
Chřest (Asparagus officinalis L.) je vytrvalá zelenina, která je na stanovišti 8 až 10 let. Rostliny jsou dvoudomé, na samičích se vyvářejí drobné červené bobule se 3-6 semeny. Nově vyšlechtěné odrůdy - hybridy mají rostliny čistě samčí, které jsou výnosnější. Na pěstování je chřest nenáročný. Se sklizní se začíná od 3. roku pěstování. Největšími pěstiteli jsou Španělsko (téměř 23 000 ha), Francie, Německo, Řecko a Itálie. U nás se v současnosti pěstuje v Obříství u Mělníka.
Chřest je nízkoenergetická zelenina, 1 kg má 910 kJ. Je bohatý na vodu (93,6 %), obsah bílkovin je 22 g, sacharidů 35 g, vlákniny 18 g na 1000 g. Z minerálních látek obsahuje hlavně draslík (2700 mg) a vápník (230 mg). Z vitamínů obsahuje hlavně vitamin B1 (1,42 mg) a B2 (2,51 mg), které podporují funkci svalů a nervů. Přítomný asparagin napomáhá odstranění cizorodých látek z těla. Chřest podporuje činnost ledvin a má diuretické účinky. V lidovém podání je označován jako afrodiziakum.
Výživa a potraviny, 56, 2001, č. 2, s. 37.
Zdroj: ÚZPI, 5. 6. 2001
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 01:00
