Agris.cz - agrární portál

Kužvart přivítal uzavření kapitoly EU o životním prostředí

4. 6. 2001 | ČTK

Uzavření kapitoly o životním prostředí, na němž se v pátek dohodli čeští vyjednávači s

úředníky Evropské unie, přivítal ministr životního prostředí Miloš Kužvart. Z uvažovaných sedmi přechodných období se nakonec Česká republika s Bruselem dohodla na dvou. "Po podrobných analýzách jsme došli k závěru, že jsme schopni splnit požadavky u jednoho z přechodných období do roku 2005, u druhého do roku 2010," řekl dnes Kužvart novinářům.

Kratší přechodné období bude Česká republika potřebovat na to, aby vyhověla požadavku na recyklaci nejméně 30 procent obalů. Delší a finančně náročnější bude splnění podmínek pro čistotu městských odpadních vod. Do roku 2010 bude muset Česko vybudovat čističky odpadních vod v obcích nad 2000 obyvatel, což přijde zhruba na 100 miliard korun.

Kužvart zdůraznil, že vyjednání obou přechodných období si vyžádaly finanční nároky. I splnění požadavků evropských směrnic, se kterými se stihneme vyrovnat do roku 2003, bude vyžadovat zvýšené náklady. Letos ministerstvo požádalo kvůli výdajům na Evropskou unii o navýšení svého rozpočtu o 259 miliónů korun.

Kužvart, který se označuje za eurooptimistu, soudí, že díky tlaku Evropské unie Česká republika přijala v oblasti životního prostředí legislativu, k níž by jinak nepřistoupila. Za tři roky

přijala devět zákonů, které zkvalitňují ochranu životního prostředí.


Zdroj: ČTK, 4. 6. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 15:34