Agris.cz - agrární portál

S životním prostředím je spokojeno 57 procent Čechů

28. 5. 2001 | ČTK

S životním prostředím v místě svého bydliště je spokojena více než polovina obyvatel České republiky, celkovou úroveň životního prostředí v zemi však hodnotí kladně pouze 23 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu, který na počátku května provedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Dnes zveřejněné výsledky šetření ukazují, že spokojenost lidí s prostředím u bydliště vzrostla od prosince o pět procent, hodnocení celku se nezměnilo.

S prostředím u svého bydliště je spokojeno 57 procent obyvatel, částečně spokojena je třetina respondentů a nespokojený je každý desátý. Životní prostředí v České republice je dobré

podle 23 procent obyvatel, napůl je s ním spokojeno 45 procent lidí a nespokojenost projevilo 28 procent Čechů. V porovnání s posledními dvěma lety hodnotí lidé lépe péči, kterou věnuje životnímu prostředí stát. Za dobrou ji považuje 54 procent lidí, kdežto loni to bylo 47 procent a předloni 38 procent.

O místním životním prostředí se vyjadřují lépe obyvatelé jižních a východních Čech, hůře Pražané a Severočeši. Spokojenější jsou obyvatelé venkova a menších měst. Kritičtější jsou k místnímu životnímu prostředí vysokoškoláci a nezaměstnaní. Z šetření vyplývá, že lidé hodnotí své životní prostředí ve spojitosti s životní úrovní.


Zdroj: ČTK, 28. 5. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 13:12