Tučné ryby - zdravý zdroj tuku
25. 5. 2001 | ÚZPI
Několika studiemi z poslední doby bylo potvrzeno, že konzumace tučných ryb, jako bělomasý tuňák, losos a makrela, prospívá srdci, a to díky n-3 mastným kyselinám, které tyto ryby obsahují. Jedna nebo dvě porce netučných ryb týdně (treska, sumec, mořský jazyk, či mořské ryby čeledi Sparidae a Lutjanidae) mají naopak na omezení rizika srdečních chorob pouze nepatrný vliv, protože obsah n-3 mastných kyselin mají velmi nízký. Denní potřeba n-3 mastných kyselin pro dospělé představuje asi 0,3-0,4 g. Makrely, bělomasý tuňák, slanečci, ančovičky nebo losos obsahují více než 1 g n-3 mastných kyselin ve 100g porci. Obsah n-3 mastných kyselin v rybách se mění podle místa výlovu a ročního období. Vegetariáni mohou získávat n-3 mastné kyseliny z lněného semínka nebo vlašských ořechů, ovšem k tomu, aby tělu dodali stejné množství n-3 mastných kyselin a ve stejné kvalitě jako poskytují mořské ryby, musí těchto produktů zkonzumovat mnohem více.
Zdroj: ÚZPI, 25. 5. 2001
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 02:38
