Vitaminy v rybách
23. 5. 2001 | ÚZPI
Ryby lze podle obsahu tuku v jedlém podílu (tzn. ve filetech) rozdělit do tří skupin:
- netučné ryby s obsahem tuku do 1 % (tresky, mořští lososi, okouni)
- středně tučné ryby s obsahem tuku 1 - 10 % (pstruzi, kapři, lososi, mořští okouni,, mořské štiky)
- tučné ryby s obsahem tuku nad 10 % (makrely, sledě, úhoři).
Vitaminy rozpustné ve vodě i v tuku jsou v těle ryb rozděleny nerovnoměrně. V tucích rozpustné vitaminy (A, D, E a K) se ve vysokých koncentracích vyskytují v jaterních olejích mnoha rybích druhů. Koncentrace vitaminů A a D může být v některých případech tak vysoká, že konzumace takových olejů může vést až k nežádoucím účinkům.V případě netučných ryb jsou tukové rezervy a tedy i vitaminy rozpustné v tucích soustředěny téměř výhradně v játrech. V případě tučných ryb je značný podíl tuku i ve svalovině a v tenké podkožní vrstvě. V bílé rybí svalovině se z vitaminů rozpustných v tucích vyskytuje ve významném množství jen vitamin D.
Z vitaminů rozpustných ve vodě se v bílé svalovině mnoha ryb vyskytuje ve výživově významném množství jen niacin a vitaminy B 6 a B 12. Množství ostatních vitaminů je v bílé svalovině zanedbatelné.
Mezi rybami mořskými a sladkovodními není z hlediska rozdělení vitaminů v těle zásadní rozdíl; v obou skupinách se vyskytují tučné i netučné ryby. Ryby chované v aquakulturách se oproti divoce žijícím rybám vyznačují vyšším obsahem vitaminů rozpustných v tucích při přibližně stejném obsahu vitaminů rozpustných ve vodě.
Při čištění ryb dojde odstraněním vnitřností, tmavých partií svaloviny, hlavy a kůže ke značné ztrátě jak vitaminů rozpustných v tucích, tak vitaminů rozpustných ve vodě.
Zdroj: ÚZPI, 23. 5. 2001
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 14:55
