Agris.cz - agrární portál

Sněmovna přijala úpravy návrhu zákona o odpadech

15. 5. 2001 | ČTK

Vládní návrh zákona o odpadech dnes znovu schválila Poslanecká sněmovna. Přiklonila se přitom k verzi Senátu, který jí normu nedávno vrátil se zhruba 40 pozměňovacími návrhy. Senátoři chtějí například svěřit kompetence odpadového hospodářství nově vzniklým krajům a zabránit tomu, aby se občané vyhýbali placení za likvidaci odpadu. Normu, s níž je nyní velmi

spokojen ministr životního prostředí Miloš Kužvart, ještě musí podepsat prezident republiky Václav Havel.

Návrh zákona má zvýhodnit využívání odpadů před pouhou likvidací, což odpovídá politice Evropské unie. Zákon by měl například znemožnit, aby většina odpadu končila na skládkách.

Prioritou se tak má stát recyklace, na pomyslné předposlední příčce má stát spalování a na poslední skládkování. Zákon mimo jiné stanoví dvousložkový poplatek za komunální

odpad. Občané by tak v budoucnu mohli platit za odvoz komunálního odpadu i podle toho, kolik ho vyprodukují. Určuje rovněž pravidla pro dosud nedostatečně upravené nakládání s odpadními oleji, bateriemi, kaly z čističek, odpady z azbestu a také vraky aut. Norma má také zamezit dovozu odpadu ze zahraničí, o který usilovali zřizovatelé velkokapacitních spaloven. Podle Kužvarta má předloha zabránit tomu, aby se Česká republika stala "popelnicí střední Evropy".

Zákon, který by měl nahradit nevyhovující normu o odpadech z roku 1997, má s výjimkou některých částí začít platit od 1. Ledna roku 2002.


Zdroj: ČTK, 15. 5. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 12.05.2024 00:03