Agris.cz - agrární portál

Lupina - plodina s perspektivou

15. 5. 2001 | ÚZPI

Mezi luskovinami si v mnoha zemích získává stále větší zájem i respekt zemědělců lupina. Je to plodina s vysokým obsahem proteinu - 38 až 42 % na rozdíl od průměrných 24 - 28 % u hrachu a fazolu. Vyšší obsah má jenom sója. Širšímu použití lupiny v minulosti bránil především obsah hořkých látek, který však byl u nových odrůd odstraněn.

Lupina se jako komerční plodina už běžně pěstuje v Austrálii, zejména na západě, kde už mají farmáři bohaté zkušenosti, v Jižní Americe, Jižní Africe i v Evropě.

V Austrálii, především na západě se úspěšně pěstuje více než jedenáct kvalitních odrůd a stále se intenzívně pracuje na vyšlechtění dalších, s vyšším obsahem stravitelných bílkovin a rovněž s menším obsahem nestravitelné vlákniny, jejíž poměrně vysoký obsah v semenných obalech je nyní pro šlechtitele hlavní výzvou. Není bez zajímavosti závěr australských výzkumů, podle nichž agronomickými opatřeními včetně hnojení nelze obsah proteinu v zrnu lupiny výrazně zvýšit.

V Ústavu pro výzkum trávních porostů a životního prostředí v Eberystwyth (Střední Wales) se lupina testuje mj. na obsah bílkovin. Prozatím se jako vhodnější projevují modře kvetoucí odrůdy, jelikož se jim lépe daří v místních podmínkách.

Británie doposud dováží ročně dva miliony tun sóje. Nyní se projevují určité snahy nahradit import domácí surovinou. K dosažení soběstačnosti v produkci bílkovinných krmiv z lupiny by potřebovala pěstovat tuto plodinu na milionu akrů (přes 40 tis. ha). Má být zdrojem "GM-free" krmných bílkovin, popř. by mouka z lupiny mohla být používána k výrobě koláčů, sušenek, chleba i pizzy. Zatím se v pokusném pěstování lupiny jako krmiva budoucnosti již zapojilo 150 farmářů a předpokládá se, že jich napříště bude daleko více. Je jen třeba získat více informací a úspěšnými výsledky přesvědčit farmáře, aby se této plodiny, kterou znají spíše jako ozdobu svých zahrádek, neobávali.

Mimoto, že je lupina perspektivní krmnou plodinou, která pravděpodobně najde svoje uplatnění i v potravinářství, nezůstává bez odborného zájmu její schopnost intenzivního růstu a bohaté vytváření biomasy, kterou lze využívat jako zdroj obnovitelné energie.


Zdroj: ÚZPI, 15. 5. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 22.12.2025 09:42