Agris.cz - agrární portál

Vstup ČR do EU v oblasti životního prostředí bude stát 250 mld

10. 5. 2001 | ČTK

Zhruba 250 miliard korun investic do životního prostředí si vyžádá vstup České republiky do EU. Investice budou rozloženy do deseti let a zatíží více podnikatelskou než komunální sféru. Na konferenci Enviro 2001 to řekl ministr životního prostředí Miloš Kužvart. "Odhadem 98 miliard korun z této částky bude vynaloženo na komunální čistírny odpadních vod. Zbytek pak budou náklady podnikatelské sféry," uvedl.

Upřesnil, že problémem českých firem už není v dodržování limitů pro vypouštění škodlivin, neboť ty jsou už srovnatelné s normami EU. "Podniky však budou mít novou povinnost zpracovávat programy ke snížení znečištění, tedy prokázat systémový přistup k ochraně životního prostředí," řekl.

Obavy z kolapsu českého průmyslu v souvislosti s enormními náklady jsou však podle Kužvarta neopodstatněné. Upozornil, že investiční cyklus v moderním průmyslu se blíží sedmi až deseti

letům. "Kolem roku 2007 tak podniky stejně musí obnovit své základní prostředky. Nic tedy nebrání, aby to provedly v souladu s principy integrované ochrany," poznamenal.

Investice 98 miliard korun do čistíren odpadních vod mohou být podle něj pro český průmysl prospěšné. "Pokud se tuzemské firmy chopí těchto zakázek, pomůže nám tlak evropské legislativy nastartovat rozvoj těchto oborů podnikání," dodal.


Zdroj: ČTK, 10. 5. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 07:47