Agris.cz - agrární portál

Záměry zákonů o myslivosti a rybářství schváleny

9. 5. 2001 | ČTK

Vláda schválila věcné záměry zákonů o myslivosti a rybářství

Vláda schválila návrhy věcných záměrů zákonů o myslivosti a o rybářství a rybolovu. Během zasedání kabinetu to řekl jeho mluvčí Libor Rouček. K vládnímu záměru mysliveckého zákona se ministři dostávají v době, kdy sněmovna hledá kompromis mezi dvěma poslaneckými verzemi této normy, z nichž jednu podporují myslivci a druhou vlastníci pozemků.

Poslanecké předlohy mysliveckého zákona již ministři projednali na předchozích vládních schůzích, k přijetí je však parlamentu pro nevyváženost práva mezi majiteli pozemků a

myslivci nedoporučili.

Základním cílem věcného záměru zákona, který vypracovalo ministerstvo zemědělství, je podle Roučka deklarace myslivosti jako tradičního obhospodařování volně žijících živočichů. Z toho

vyplývá regulace početních stavů zvěře, která by udržovala v rovnováze přírodní prostředí a volně žijící živočichy. Kromě pojmů a náležitostí spojených s honitbou záměr obsahuje ochranu myslivosti, podmínky lovu a chovu zvěře, stanoví náhrady škod způsobených zvěří, na zvěři a při výkonu mysliveckého práva.

Součástí návrhu jsou i správní delikty a sankce. Věcný záměr zákona o rybářství a rybolovu je novou souhrnnou úpravou českého práva v této oblasti od roku 1963. Reaguje na současnou legislativu Evropské unie, i když výkon rybářství v tuzemských vodách je ponechán v kompetenci národní legislativy. Návrh věcně upravuje chov, zušlechťování, ochranu, lov a přivlastňování ryb a jiných vodních organismů a to výhradně v povrchových vodách. Zabývá se i vztahy, které vznikají při provozování rybářství a při ochraně rybích produktů, ryb a jejich životního prostředí.


Zdroj: ČTK, 9. 5. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 22:23