Agris.cz - agrární portál

Vláda projedná myslivecký zákon a zákon o rybářství

7. 5. 2001 | ČTK

Vláda projedná záměr mysliveckého zákona a zákona o rybářství

Návrhy věcných záměrů zákonů o rybářství a myslivosti z dílny ministerstva zemědělství by měla ve středu projednat vláda. K záměru mysliveckého zákona se vláda dostává v době, kdy sněmovna hledá kompromis mezi dvěma značně odlišnými poslaneckými verzemi této normy.

První návrh podporuje Českomoravská myslivecká jednota a kritici mu vyčítají, že coby plod "myslivecké lobby" nadřazuje zájmy myslivců nad zájmy vlastníků půdy. Druhý poslanecký návrh vznikl jako oponentura prvního a má podporu obcí, vlastníků lesů, ochranářů i zemědělců.

Vládní záměr zákona o myslivosti předpokládá, že honitby budou vznikat podle návrhů vlastníků pozemků. Předloha ale dál stanoví, že honební pozemky, jejichž vlastníci nepředložili návrh

na uznání honitby, uzná za honitbu podle vlastního uvážení orgán státní správy. Pokud v honitbě její vlastník nezačne hospodařit či ji nepronajme do tří měsíců od doby, kdy rozhodnutí o jejím

uznání nabude právní moci, pronajme honitbu okresní úřad.

Minimální výměra honitby má podle záměru činit 500 hektarů. Ministerstvo také navrhuje, aby odpovědnost za škody způsobené zvěří, jejíž stavy lze usměrňovat lovem, nesl uživatel honitby.

Zvěř záměr považuje za "věc ničí", která se vlastnictvím může stát jen ulovením za podmínek daných zákonem. Záměr slibuje, že při zařazování volně žijících živočichů mezi zvěř bude přihlížet k úmluvám o ochraně živočišných druhů. Návrhy plánů mysliveckého hospodaření pro honitbu má sestavovat myslivecký hospodář.

Autoři obou poslaneckých předloh se shodují, že je k předložení návrhů donutila neschopnost ministerstva zemědělství připravit vládní návrh tohoto zákona. Jeden z autorů návrhu myslivecké jednoty Ladislav Skopal (ČSSD) soudí, že konečně připravený vládní záměr je někde mezi oběma poslaneckými. Domnívá se, že by poslancům mohl pomoci v hledání kompromisu.

Záměr zákona o rybářství a rybolovu reaguje na změny ve společenském a právním prostředí po období transformace, zejména na úpravu vlastnických vztahů k pozemkům, na nichž se nacházejí

vody vhodné k rybníkářství či výkonu rybářského práva. Norma má také přesněji vymezit ochranu rybářství i rybolovu a podrobněji upravit správní delikty v této oblasti.


Zdroj: ČTK, 7. 5. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 21:01