Agris.cz - agrární portál

Mikropivovary ve Francii

19. 4. 2001 | ÚZPI

Ve Francii existuje více než 125 mikropivovarů s roční produkcí asi 100 000 hl. Je to stále rodící se segment trhu s pivem, i když je zatím jen okrajový, protože celková produkce piva ve Francii dosáhla v r. 1999 kolem 20 mil hl. a je zabezpečována několika málo velkými společnostmi: Kronenbourg a Sogebra (Heineken, Fisher a Salut-Omer).

Pro mikropivovary je typický místní význam a velikost produkce (mezi 100 a 5 000 hl piva ročně). Pivo je charakteristické vysokým stupněm prokvašení (70-80 %), není pasterované a k jeho výrobě se používá i místní specifická surovina (např. kaštanová mouka, ovoce, koření anebo obiloviny). Pivo bývá aromatičtější, s výraznějším zbarvením, obsahuje více etanolu. Je to ale i sociální problém. V oblasti mikropivovarů podnikají dřívější vinaři, bankovní úřednici, potravinářští inženýři, hostinští a další profese. Společným jmenovatelem je jim láska k pivu a snaha změnit svoji kariéru.

Na podporu podnikatelů v mikropivovarství vznikla v r. 1999 Asociace nezávislých řemeslných pivovarů (Association des Artisans Brasseurs Indépendants), která sdružuje 34 členů. Cílem Asociace je odborné poradenství, společný nákup základních i pomocných surovin, péče o jakost, vytváření metodik pro společné pomocné operace jako je údržba, sanitace, čištění a zacházení s odpady, zajišťování mikrobiální kontroly, informatika ohledně legislativy (potravinářská i legislativa týkající se životního prostředí), obecný styk s úřady, společný marketing a organizace podpůrných akcí (festivaly aj.).


Zdroj: ÚZPI, 19. 4. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 08:52