Agris.cz - agrární portál

Dohoda o biotechnologických potravinách "na dosah", tvrdí FAO

3. 4. 2001 | ČTK

Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) je přesvědčena, že dohoda o stanovení mezinárodní normy stanovící kritéria "potravin vyrobených pomocí biotechnologií" je "na dosah". S poukazem na římské ústředí FAO o tom dnes informovala agentura AFP. Dosažení dohody zatím podle FAO brání neshody ohledně definování pojmu "vystopování", tedy metody, která umožňuje zpětně určit původ potravinového výrobku. Tento požadavek "rozhodně prosazují evropské země, zatímco další státy jsou zneklidněné komplexností tohoto systému i náklady, které jsou s ním spojené", oznámila organizace. Předběžného souhlasu, s výjimkou tohoto posledního bodu, bylo dosaženo na schůzi, které se minulý týden zúčastnilo 210 expertů a odpovědných představitelů ze 35 zemí. Jednání se účastnilo rovněž 24 nevládních organizací, na jejichž činnosti se podílejí kromě zástupců podnikatelských skupin také reprezentanti spotřebitelských hnutí a ochránci životního prostředí. Nynější římskou schůzi zorganizoval zvláštní tým ustavený v roce 1999 komisí Codex Alimentarius. Ta je zaměřená na problematiku potravin vyrobených s pomocí biotechnologií. Komise Codex Alimetarius (Potravinový zákoník) je mezivládní orgán, který FAO vytvořila společně se Světovou zdravotnickou organizací (WHO) v roce 1962 s cílem stanovit mezinárodní pravidla dodržování bezpečnosti potravin a zajištění zdraví spotřebitelů.


Zdroj: ČTK, 3. 4. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 22.12.2025 20:06