Agris.cz - agrární portál

SLAK brzdí v Německu vybíjení skotu kvůli BSE

27. 3. 2001 | ČTK

Slintavka a kulhavka brzdí v Německu vybíjení skotu kvůli BSE

Hrozba slintavky a kulhavky brzdí v Německu sporný program vybíjení staršího hovězího dobytka ohroženého takzvanou nemocí šílených krav (BSE). Porážky se měly naplno rozběhnout v pondělí, avšak silně omezené transporty zvířat to prakticky znemožňují.

Výkup starších zvířat, který zahájila Evropská unie už v lednu a který je pro zemědělce dobrovolný, začal zatím jen na třech německých jatkách místo 18 plánovaných. Likvidace má také zmírnit přebytek hovězího na trhu v důsledku omezení poptávky po tomto masu. V západní spolkové zemi Severním Porýní-Vestfálsku se o porážkách zatím ani neuvažuje, neboť po vypuknutí slintavky a kulhavky v sousedním Nizozemsku je přinejmenším do konce týdne

převoz zvířat na jatka zakázán.

Přes protesty ochránců zvířat ale nechce německá vláda program likvidace skotu zrušit. Také podle názoru berlínské prokuratury jsou porážky v souladu se zákonem o ochraně zvířat.

Justice proto zastavila vyšetřování ministryně zemědělství a ochrany spotřebitelů Renate Künastové, kterou ochránci zvířat žalovali.

Program předpokládá likvidaci zvířat, která byla sice testována na BSE, ale jsou starší 30 měsíců. Budou zpracována na masokostní moučku nebo spálena. V Evropské unii se má vybít 1,7 miliónu kusů dobytka, z toho v Německu až 400.000. Němečtí chovatelé se ale zatím hlásí jen velmi liknavě.


Zdroj: ČTK, 27. 3. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 23:52