Agris.cz - agrární portál

V SR pokračuje pokles stavu hovězího a prasat

21. 3. 2001 | ČTK

Na Slovensku pokračuje pokles stavu hovězího dobytka a prasat

Slovenské zemědělství zaznamenalo loni další pokles stavu chovných zvířat, zejména hovězího dobytka a prasat. Ke konci roku se na Slovensku chovalo 646.000 kusů hovězího dobytka, což je v porovnání s rokem 1999 o 2,8 procenta méně. Také poptávka po hovězím mase soustavně klesá. Podle ministra zemědělství Pavla Koncoše je proto potřebné hledat možnosti vývozu dobytka a využít skutečnosti, že Slovensko jako jedna z mála zemí Evropy zatím neeviduje výskyt BSE . Stav prasat se loni snížil o 4,7 procenta a nedostatek vepřového masa se řešil dovozem z ČR, Maďarska a EU. Podle údajů ministerstva zemědělství se ke konci minulého výrazněji zvýšil jenom počet drůbeže. Průměrný roční stav drůbeže však byl o 5,5 procenta nižší než v roce 1999. Pouze stav ovcí se oproti roku 1999 zvýšil o 2,2 procenta na 348.000 kusů. Stav koz ke konci minulého roku dosáhl téměř 51.500 kusů a neustále stoupá. V zahraničním obchodě s ovčí vlnou převládá dlouhodobě záporné saldo i přes nárůst vývozu ovčí vlny na 773 tun z 353 tun v roce 1999. Vlna byla nejvíce exportována do ČR (48,5 procenta) a Británie (26,6 procenta). Na Slovensko byla vlna dovezena zejména z Austrálie (80,4 procenta) a Rumunska (10,9 procenta). Spotřeba sýrů má na Slovensku rostoucí tendenci a spolu s tvarohem dosahuje 8,3 kilogramu na obyvatele a rok, což ale činí jenom polovinu spotřeby obyvatel zemí EU. Spotřeba bryndzy od roku 1998 zůstává téměř na stejné úrovni kolem 0,4 kilogramu na osobu. Subvencovaný vývoz bryndzy a ovčích sýrů v roce 1999 dosáhl 946 tun. Loni sice klesl na 487 tun, ale velký objem ovčích sýrů byl vyvezen bez subvencí do Maďarska a ČR. Roční produkce ovčího mléka by měla do roku 2005 vzrůst o 21,7 procenta na 2050 tun. Produkce ovčího sýra v přepočtu na bahnici by měla dosáhnout 21 kilogramů. Spotřeba ovčího a kozího masa na Slovensku činí přibližně 0,2 kilogramu na obyvatele a rok. Ve vyspělých EU se ale pohybuje od 5,5 kilogramu ve Francii do 13,8 kilogramu v Řecku, přičemž Itálie, Francie, Dánsko a Německo jsou nuceny téměř polovinu ovčího a kozího masa dovážet.


Zdroj: ČTK, 21. 3. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 13:16