Agris.cz - agrární portál

Očkování proti slintavce by stálo nejméně 130 mil. Kč

20. 3. 2001 | ČTK

Plošné očkování vnímavých hospodářských zvířat, tedy skotu, prasat, ovcí a koz, proti jednomu typu slintavky a kulhavky by ČR stálo zhruba 130 miliónů korun. Uvedl to pracovník odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád.

V ČR se nachází zhruba šest miliónů vnímavých zvířat. V případě plošné vakcinace by se očkovalo asi pět miliónů zvířat, protože mladé kusy mají protilátky od matek, doplnil Semerád.

Cena roční vakcíny proti jednomu typu slintavkového viru je 12 až 15 korun. Odměnu veterináře odhaduje Semerád na deset korun, přičemž její výše by se musela stanovit až po dohodě s komorou veterinárních lékařů. Na tři až čtyři koruny přijde aplikační materiál, tedy jehla a stříkačka. Mluvčí SVS Josef Duben k tomu uvedl, že existuje sedm hlavních typů slintavky a kulhavky a další podtypy, což účinnost plošného očkování problematizuje.

SVS zatím uvažuje pouze o nouzové vakcinaci kolem ohniska v případě, že se nákaza vyskytne v ČR a veterinární správě se ji nepodaří zvládnout klasickými metodami. Další podmínkou je, že EU schválí očkování pro některou členskou zemi.

V případě, že ČR bude očkovat, ztratí na rok statut země, která neočkuje. To znamená ztrátu možnosti vyvážet maso nejen do EU, ale i do dalších zemí.

Ministři zemědělství zemí EU v pondělí potvrdili, že unie zatím nehodlá začít s očkováním dobytka proti slintavce a kulhavce. Ta dosud postihla Británii, kde je zasaženo již 349 farem, a Francii, kde se nákaza z jediného ohniska zatím dále nerozšířila. Země Evropské unie neočkují od roku 1990, ČR od roku 1991. Očkovat se přestalo vedle ekonomických důvodů i proto, že v mase nelze rozlišit protilátky po prodělané infekci od protilátek získaných vakcinací.


Zdroj: ČTK, 20. 3. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.05.2024 05:48