Agris.cz - agrární portál

Lesy drancují nájezdy dřevorubců bez povolení

16. 3. 2001 | Mladá fronta Dnes

Milionové škody způsobují rok co rok v českých lesích nájezdy těžařských firem. Řadu případů řeší policie a padá v nich jedno trestní oznámení za druhým. Těžaři však zatím spravedlnosti unikají. Jejich případy končí nanejvýš pokutami. "Ročně přicházejí české lesy nezákonnými těžbami přibližně o sto padesát tisíc krychlových metrů dřeva. Firmy, které takto skupují a ničí lesy, vyjíždějí za ziskem ze všech koutů republiky. Povětšinou pak z Moravy či jižních Čech," konstatoval Hugo Roldan z tiskového oddělení ministerstva zemědělství. Prvenství v počtu případů nelegálního těžení i v množství vykácených hektarů drží okres Jindřichův Hradec. Ještě v roce devadesát sedm registroval místní okresní úřad pouze dva případy nezákonného kácení. O dva roky později to bylo již třiačtyřicet případů a loni devětašedesát. "V okrese je pětasedmdesát tisíc hektarů zdravého lesa. Proto se u nás neoprávněné těžby koncentrují. Jenom loni nám podnikavci s dřevem vykáceli dvaapadesát hektarů," uvedl vedoucí oddělení lesního hospodářství a zemědělství Okresního úřadu v Jindřichově Hradci Jiří Němec. Původní vlastníci podle něho lesy neničí. "To je práce firem, které se na drancování lesů zaměřují. Starým lidem slíbí za možnost kácení například částku sto tisíc korun, kterou mnohdy nezaplatí, a samy pak inkasují čtyřikrát více jenom z jednoho hektaru," poznamenal Němec.

TĚŽAŘI SI ZE ZÁKAZŮ HLAVU NEDĚLAJÍ

Těžaři zajíždějí takřka všude. "Jdou po inzerátech, skoupí lesy a pak je napůl legálně a napůl načerno vytěží. Získají třeba povolení ke kácení na hektaru a klidně si vytěží o hektar navíc," vysvětlila jedna z pracovnic referátu životního prostředí Okresního úřadu v Semilech. Zákazy kácení těžaři obvykle ignorují. "Jednomu podnikateli z Rychnovska jsme třikrát sdělili, že jeho těžba je v rozporu s lesním zákonem a musí s ní přestat. Na naše zákazy vůbec nedbal," řekl k loňskému případu, kdy těžařská firma zlikvidovala v Javorníku u Českého Dubu na Liberecku tři hektary zdravého smrkového lesa, vedoucí referátu životního prostředí Okresního úřadu v Liberci Jaroslav Hrádek. Škody, které samozvaní těžaři svým zásahem v lese způsobí, mohou mít mnohaleté následky. "Vykácením větší paseky se může celistvost lesa narušit a ten přestane plnit své základní funkce. Prořídlý les ztrácí stabilitu, neodolá větrným kalamitám a snadno ho i napadají škůdci," poznamenal liberecký lesní hospodář Jan Duda. Potrestat provinilce se obvykle nepodaří. Jednou z mála výjimek je případ karlovarského podnikatele Štefana Seregelyese, který šel do vězení za podvodné kácení v okresech Tábor, Pelhřimov a Semily.


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 16. 3. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 10:21