Agris.cz - agrární portál

Jak chutná sumec?

3. 11. 2000 | ÚZPI

"Jako tlačenka," odpovídali s úsměvem pracovníci a žáci táborského SOU potravinářského na výstavě VZDĚLÁNÍ A ŘEMESLA 2000, která se konala tradičně koncem měsíce září na výstavišti v Českých Budějovicích.

Tato výstava je přehlídkou šikovných rukou a dobrých nápadů žáků SOŠ a SOU z nejrůznějších oblastí odborného školství. A tak se vám sbíhají sliny u stánků škol s potravinářskými a gastronomickými obory, žasnete nad křehkou krásou sklářských výrobků nebo obdivujete vkus a šarm manekýn - studentek oděvních škol a učilišť, které předvádějí vlastnoručně ušité modely. Mužští návštěvníci se zastavují u expozic technických oborů, dámy dávají přednost ukázkám květinových vazeb a všichni se unaveni rádi nechají obsloužit v žákovské kavárničce. Každá zúčastněná škola se snaží o co nejlepší výzdobu své expozice a láká návštěvníky také živým předváděním práce žáků.

Ale hlavně se každý snaží představit obory, které jeho škola nabízí žákům vycházejícím ze ZŠ pro příští školní rok. Výstavu totiž navštěvují nejen žáci základních škol z Českých Budějovic, ale z mnoha škol jihozápadního regionu, výchovní poradci, pracovníci školských úřadů, úřadů práce, pedagogicko-psychologických poraden i rodičovská veřejnost.

A jak je to s tím sumcem z úvodu článku? Součástí výstavy bývá každoročně také soutěž o nejlepší prezentaci školy a o nejlepší vystavený exponát, vyhlašovaná MŠMT ČR a Výstavištěm České Budějovice. Soutěží se v 5 různých oblastech podle zaměření škol. Letos bylo přihlášeno celkem 55 exponátů, ze škol resortu MZe soutěžilo SOUp a U Tábor v oblasti ostatních oborů a SOUz Blatná v technických oborech. Na pomyslném stupni vítězů se umístil "Speciální masný výrobek - sumec uzenářský", kolektivní práce žáků 3. ročníku oboru řezník-uzenář pod vedením mistrů OV pana Kratochvíla a paní Faladové. Získal 3. místo v hodnocení odborné poroty a velkou popularitu mezi všemi návštěvníky výstavy!

Mgr. L. Trávníčková

SOUp a U Tábor


Zdroj: ÚZPI, 3. 11. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 20:30