Agris.cz - agrární portál

EK schválila další opatření v boji proti BSE

7. 2. 2001 | ČTK

Evropská komise schválila další opatření v boji proti BSE

Evropská komise dnes oznámila, že schválila další opatření proti tzv. nemoci šílených krav (BSE). Žádá, aby státy EU povinně u poražených hovězích kusů starších 12 měsíců odstraňovaly páteř, vydává zákaz používání masa přežvýkavců strojově odděleného od kostí a zavádí povinnost vařit pod tlakem hovězí lůj určený ke zkrmení i pro potravinářské účely. Komise ještě dnes předá návrh stálému veterinárnímu výboru. Návrh v určitých případech umožňuje používat i hydrolyzované proteiny z ryb a drůbeže. Jde o výjimku ze zákazu zkrmování živočišných bílkovin, hlavně masokostních mouček, platný od ledna. Pokud výbor návrhy opatření schválí, začnou platit od 1. března - kromě vyloučení páteře a masa strojově odděleného od kostí z potravního řetězce, ty začnou platit od 31. března. Vyloučení a zničení páteře má eliminovat nebezpečí přenosu nemoci BSE, bovinní spongiformní encefalopatie prostřednictvím míchy. V EU se vedly diskuse, zda má být páteř odstraňována na jatkách nebo u řezníka. Mluvčí komise Beata Gminderová řekla, že odstranit páteř lze na místě prodeje masa spotřebiteli. "Jde o věci ponechané členským státům," řekla. Praxe se podle ní liší, ve Francii páteř odstraňují u řezníka, v Portugalsku a v Británii na jatkách. Povinnost odstranit páteř a maso strojově oddělené od kostí nemá platit pro Švédsko, Finsko a Rakousko, které zatím nemoc nezasáhla. U těchto zemí se ale zpřísní povinnost testovat na BSE dobytek nad 30 měsíců. Teď musí povinně testovat jen hovězí na vývoz, část dobytka uhynulého na farmách a rizikový dobytek - z nucených porážek. Komise žádá, aby od března testovaly na BSE všechen dobytek nad 30 měsíců určený pro lidskou spotřebu a všechna dobytčata uhynulá na farmách. Výjimka má platit i pro Británii a pro Portugalsko, v této zemi ovšem jen pro maso určené k tamní spotřebě. Mohou o ni požádat i další členské státy na základě epidemiologické situace ve vztahu k BSE a prokážou-li účinnost zákazu zkrmování masokostních mouček u přežvýkavců. Hovězí lůj určený ke zkrmení má být napříště vařen 20 minut při teplotě 133 stupňů Celsia a pod tlakem tři bary. V souladu s dřívějším prohlášením komisaře pro zdraví a ochranu spotřebitelů Davida Byrna mají opatření platit pro lůj určený ke zkrmení i pro lidskou spotřebu. Lůj nahrazující mléko pro telata by navíc neměl pocházet z tukových tkání od kosti. Úplný zákaz zkrmování živočišných tuků není podle komise v současnosti potřebný.


Zdroj: ČTK, 7. 2. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 15:22