Agris.cz - agrární portál

EU poskytne ČR na ekologii a dopravu 2,6 mld. Kč

7. 2. 2001 | ČTK

Evropská unie poskytne letos České republice na zlepšení životního prostředí a dopravní infrastruktury 2,6 miliardy korun (70 miliónů eur). Stejná suma by měla být ČR poskytována každoročně v rámci programu Evropské unie ISPA až do roku 2006. Financování v letošním roce dnes stvrdili podpisem pěti finančních memorand pro program ISPA velvyslanec Evropské unie v ČR Ramiro Cibrián a první náměstek ministra financí Jan Mládek.

Program ISPA je jedním z nástrojů pro podporu regionálního rozvoje před vstupem do unie a je určen na podporu dopravní a ekologické infrastruktury v kandidátských zemích. V letošním roce bude zahájeno pět projektů ISPA: tři v dopravě a dva ve sféře životního prostředí. Jde o rekonstrukci úseků železničních tratí Ústí nad Orlicí - Česká Třebová a Záboří - Přelouč, vybudování silničního obchvatu Dobrá/Frýdek Místek a renovaci kanalizačních systémů v Ostravě a v Brně. Podle Cibriána se tím zlepší dopravní propojení České republiky s Maďarskem, Polskem, Německem a Rakouskem a rovněž pozitivně ovlivní nezaměstnanost. Peníze z programu ISPA se nemohou na financování daných projektů podílet více než ze 75 procent. Po podpisu dnešních memorand však bude uvolněna pouze část z těchto možných prostředků, právě uvedených 2,6 miliardy korun. Zbytek EU dodá až podle toho, jak úspěšná realizace projektů bude. Celkem by tak částka u letošních pěti projektů měla dosáhnout 3,7 miliardy korun. Všechny prostředky poskytnuté z programu ISPA mají formu grantů a nemusí se splácet. Tento týden zástupci MF rovněž podepsali víceletou i roční dohodu zajišťující poskytnutí 5,7 miliardy korun z programu Sapard. Peníze z programu půjdou na spolufinancování investic do zemědělství a rozvoje venkova. K dispozici však budou až po několikaměsíční akreditaci.

Dosud bylo České republice přiděleno prostřednictvím programu Phare více než 27,7 miliardy korun (přes 750 miliónů eur) na přípravu k členství v EU. Z toho 442 miliónů korun připadlo na zemědělství.


Zdroj: ČTK, 7. 2. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 16:34