Agris.cz - agrární portál

Strach z BSE se šeří už i v Americe

31. 1. 2001 | Hospodářské noviny

Evropská unie na doporučení veterinářů tento týden zpřísnila svá opatření k potlačení tzv. nemoci šílených krav (BSE) o zákaz prodeje hovězích kotlet, tedy masa odděleného od páteře skotu. Cílem je nejen vyloučit z obchodních řetězců další rizikové zvířecí orgány ale také zvýšit důvěru spotřebitelů v zdravotní nezávadnost hovězího masa.

Jak píše agentura Reuters, nebezpečím BSE se už zabývají i úřady Spojených států. Na poradě odborníků se účastníci, včetně veterinářů a pěstitelů, shodli, že nynější americké předpisy jsou dostatečně přísné, aby nehrozilo šíření této choroby.

Přesto však Úřad USA pro potraviny a léky minulý týden začal zkoumat, zda někteří chovatelé nepoužívají krmivo, v němž by byly nepovolené masokostní moučky. Nevylučuje ovšem, že v posledním desetiletí se do USA mohlo z Evropy dovézt krmivo, které bylo kontaminováno.

Nebezpečím nákazy BSE se začínají zabývat i úřady některých zemí v Asii, například v Indii, na Středním východě a v Severní Africe.


Zdroj: Hospodářské noviny, 31. 1. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 18:18