SZPI analyzuje složení bonbónů s muscimolem, kvůli nim zkolabovala žákyně ZŠ

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) analyzuje složení želatinových bonbónů, po jejichž požití zkolabovala žákyně základní školy v Hradci Králové. V bonbónu měla být psychotropní látka muscimol, která se vyskytuje v muchomůrce červené. V laboratoři se také zjišťuje přítomnost látky psilocybin a dalších, které mohou působit jako psychotropní, případně mohou působit zdravotní komplikace. SZPI kvůli analýze udělala kontrolní nákup v internetovém obchodě, kde nakupovala i žákyně, avšak ještě dříve než se její případ objevil. ČTK to řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva, na případ dnes upozornil Český rozhlas.

Podle Kopřivy se v laboratoři nyní dělá širokospektrální analýza, která dá odpověď na to, jaké látky a v jakém množství se v bonbónech nacházejí. Muscimol je psychotropní alkaloid přirozeně se vyskytující v muchomůrce červené a příbuzných druzích. Psilocybin obsahují přirozeně lysohlávky, způsobuje halucinogenní stavy. "V případě zjištění nadlimitní přítomnosti hodnocených látek nebo v případě vyhodnocení potraviny jako škodlivé nařídí SZPI stažení potraviny z tržní sítě a zahájí správní řízení o uložení pokuty," uvedl Kopřiva.

Ten také uvedl, že i když na sáčku s bonbóny byla informace o tom, že jde o produkt pro technické využití, je zjevně určený k lidské konzumaci. "Takové označení tedy není důvodem, abychom u těchto výrobků neprováděli kontroly a neprověřovali jejich soulad s požadavky potravinového práva. Toto stanovisko SZPI podpořily i judikáty tuzemských soudů," uvedl Kopřiva.

Inspekce intenzivněji kontroluje výrobky s návykovými látkami od 6. března. Důvodem je platná legislativa, která reagovala na zvýšenou dostupnost výrobků s látkou HHC a podobnými a na případy, kdy nezletilí skončili po požití v nemocnicích.

mei gcm

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info